Groen stationspark Diemen

In opdracht van de gemeente Diemen werkt blau aan de vernieuwing van het Van Gemertplantsoen. Na de ingebruikneming van de spooronderdoorgang Ouddiemerlaan zal het vernieuwde park een groene ontmoetings- en verblijfsruimte worden in het hart van Diemen. Slingerende schelpenpaden brengen je door het biodiverse boslandschap, langs de centrale parkvijver waar men kan ontmoeten en vertoeven in de buurt van het station.

Terug in de hoofdstad!

We hebben het geprobeerd, het leven buiten de ring, maar misten toch het bruisen van de grootstedelijke omgeving. Daarom zijn we per 1 september terug verhuisd, het nieuwe adres ligt in Amsterdam West. Opgelucht houden we begin november een borrel.

 

 

Start verkoop fase 5 Willem Alexanderhof

Binnenkort start de verkoop en bouw van de 5e fase Willem Alexanderhof in de gemeente Den Helder. Deze nieuwe buurt heeft ongeveer 100 woningen die allen georiënteerd zijn op het landschap. Blau is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig-  en inrichtingsplan openbare ruimte. De woningontwerpen zijn van BBHD architecten. Vanaf eind september start de verkoop van de eerste 58 woningen. Meer informatie is te vinden op www.willemalexanderhof.nl.

Villapark Facet: alle woningen verkocht

In samenwerking met Maak.space heeft blau het stedenbouwkundig ontwerp voor Villapark Facet gemaakt. Dit is het sluitstuk van de nieuwe wijk Kortenoord in Wageningen. Facet ligt middenin een park, aan de rand van het rivierenlandschap. Elke woning is aan voorzijde georiënteerd op de groene en autovrije omgeving. Aan de achterzijde heeft elke woning een grote tuin en ligt alle functionele openbare ruimte. Resultaat van deze eigenzinnige stedebouwkundige opzet is een heldere en compacte buurt. Die direct naast de hoofdentree van heel Kortenoord levendigheid uitstraalt naar het omliggende parklandschap.

Villapark Facet is een ontwikkeling van BPD. De woningen zijn ontworpen door MIX-architectuur.
copyright afbeelding: BPD (www.nieuwbouw-kortenoord.nl/villapark-facet)

Larger than life

Dat concept is hier uitgevonden (en door Backstreet Boys in een hit gegoten), maar als ik erover nadenk Is het een absurd begrip, hoe kan iets groter zijn dan het leven? Het beschrijft een gevoel en is vooral essentieel Amerikaans. New York voelt als larger than life. De gebouwen die in de wolken verdwijnen, de suv’s die als zwarte, geblindeerde space shuttles door de straten navigeren, de oversized verpakkingen van alles in de supermarkt (waardoor de koelkasten ook groter zijn), de porties in het restaurant, zelfs de stoep is maat extra large betonplaat waarover de New Yorker extra snel loopt.

Deze conditie van oversized geeft mij lichte hartkloppingen, zoals wanneer je iets te zoet proeft of Georgische vodka drinkt. Een bijna kinderachtig verwondering. Een niet weg te krijgen glimlach volgt kort daarop.

Covid terrassen

Langzaam aan veroveren zelf geknutselde covid-terrassen de ruimte die normaal gesproken door de auto wordt ingenomen. Ook in New York kregen horeca-ondernemers extra ruimte tijdens de pandemie – maar ik denk niet dat ze van plan zijn om die terug te geven. Dat hoop ik ook eigenlijk niet. De Jan Gehl-transformatie van Times Square en het steeds vaker opduikende fietspad ten spijt, de auto voelt nog steeds als de alleenheerser van de openbare ruimte hier. De asfaltbanen blijven ruim en uitnodigend voor steeds grotere suv’s en je parkeren en dubbelparkeren kan overal. 

De covid-terrassen zijn nieuwe economische ruimte. Maar ook ruimte voor de zittende mens. Die om zich heen kijkt en denkt ‘is wel fijn zo, hier zitten. Dat ga ik vaker doen’. Exit parkeerplaats. New York is nog steeds New York, maar inmiddels wordt ik iedere ochtend, als het net licht wordt, wakker gemaakt door een erg enthousiaste horde van mussen in de overgroeide tuin onder mijn raam. Hoop dat ook zij blijven.

De klinkers liggen erin!

Het dorpshart van Julianadorp is een stap dichterbij haar nieuwe tooi. Momenteel worden de klinkers gelegd.

Straks kunnen we op terras in de zon zitten aan een groener en fijner Loopuytpark.

Tender Kavel E Amsterdam gewonnen

Het podiumgebied in de Westlandgrachtbuurt in Amsterdam Nieuw-West krijgt er een iconisch gebouw bij. Het optierecht voor Kavel E is definitief gegund aan ontwikkelaar BuildingForLife
Het winnende plan “Tikkertje Trap” zet in op het behoud van gezinnen in de stad. Het gevarieerde woningaanbod met kleine en grote woningen en veelal op het zuiden gelegen buitenruimtes dragen bij aan het aanbod in de buurt. Bewegen en Ontmoeten vormen centrale thema’s, waarbij de bewoner uitgenodigd wordt de trap te nemen.
Het gebouw ademt met zijn brede en hoge hallen, corridors, glaspartijen, trappen en transparante hoge plint op veel manieren licht, lucht en ruimte.
Uniek zijn de gemeenschappelijke ruimtes voor de toekomstige bewoners. Er is een eigen werk- en huiskamer en daarnaast is er ook een gemeenschappelijke groene daktuin.

Het gebouw bevindt zich tussen het recent opgeleverde Westbeat en het oude schoolgebouw van het Calvijncollege. Het plan bestaat uit ca. 13.000m2 BVO voor woningen, parkeren en voorzieningen zoals een kinderdagverblijf en horeca aan het plein. Het gebouw kent twee gezichten: het noordelijke deel ligt aan de Cornelis Lelylaan zijde en krijgt een stoere stedelijke uitstraling die past bij de visie van een stadsboulevard. De zachtere zuidzijde is gericht op het Schielandplein.

De ontwikkelaars van het winnende plan zijn BuildingForLife en Prosperity. De overige adviseurs uit het winnende team zijn FARO architecten, Van Bergen Architectura, Bureau Rowin Petersma, blau | stedenbouw en landschap, WoldendorpWildervank, Dijk&Co, CO3, Studio Wessels Boer en T&t Energie.
Voor de verdere ontwikkeling zijn de volgende partijen toegevoegd aan het team: Heutink Groep, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Techniplan, Burobouwfysica en IGG bouweconomie.

Copyright 3D-beeld schetsfase: WAX.

 

Herinrichting Loopuytpark definitief

Het Loopuytpark in Julianadorp krijgt een facelift. Ons definitieve ontwerp voor de herinrichting van dit dorpshart is vastgesteld. Met natuurlijk meer groen en meer ruimte voor ontmoeting en respect voor de veelzijdigheid van het park. Deze zomerperiode vindt verdere voorbereiding en uitwerking plaats. In het najaar van 2021 gaat de schop de grond in!

Hunkertukker

Vorige week was ik kort op vakantie. In Twente.

Op een zonnige dag liep ik over de Umfassungsweg op het Landgoed Twickel in Delden, door het bos en over boerenerven. De volgende, nu winderige, dag fietsten we over de zandpaden die nog overal het Twentse landschap doorkruisen. De mistige ochtend daarna slenterden we door de vriendelijke boskamers rond Boekelo. Tot slot, op zaterdag, scheen de zon weer en dronken we in Enschede koffie op de stoep van de St. Jacobuskerk, en keken we naar alle anderen die de lang verwachte lente aan het insnuiven waren. 

Het was alsof het landschap meteen mijn ademhaling rustiger maakte, mijn blik omhoog trok. Ik zag voor het eerst een bonte specht; de rode veren die oplichten in het wit en zwart. 

Zou bijna willen dat ik een hunkertukker was. Dan was dit het landschap van mijn thuiskomen. 

Jessica Hammarlund Bergmann

Een nieuwe stad bouwen?

Vandaag op NU.nl: Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft en blau’s eigen Danny Edwards reageren op het voorstel van JA21 en het CDA om een nieuwe stad te bouwen. Als oplossing voor de woningnood. Is dat een goed idee of niet? Bekijk het filmpje en lees de reacties!

 

Workshop aanpak De Koog Purmerend

Op initiatief van de BNA deden Roy Plevier [HOOPE+PLEVIER] en Danny Edwards [blau] met de gemeente Purmerend een workshop over de toekomst van bedrijventerrein De Koog. De gemeente ziet dit omvangrijke gebied terecht als dé kans om een bruisend, toekomstbestendig en gemengd stedelijk woon-werkmilieu te realiseren. Met bebouwing die de voorbijlopende of fietsende stedeling echt iets te bieden heeft. En waar bestaande en nieuwe bedrijven zich thuis voelen. Kortom: Een type functiemix dat nu in Purmerend nog volledig ontbreekt.
Er liggen kansen. Met name door de aanwezigheid van de snel groeiende H20 Esports Campus. En door het geleidelijk en perceelsgewijs toevoegen van woningbouw tussen de bedrijvigheid. Een pilot daarvoor loopt al.
Roy en Danny droegen de gemeente ontwerpprincipes en concrete ideeën en actiepunten aan. Bottom-up én top-down, voor proces en ontwerp, met oog voor stakeholders, de factor tijd en de omringende woonwijken. Geheel in lijn met onze samen opgedane ervaring in de Stad van de Toekomst Haven-Stad Amsterdam dus.
De Koog kan de komende jaren in kleine stapjes een fantastische wijk worden!

Opstellen Toekomstbeeld Zaandam-Oost gestart

Voor de gemeente Zaanstad stelt blau het Toekomstbeeld Zaandam-Oost op. Dit gebied waar nu al 45.000 mensen wonen zal zich de komende 20 jaar zeer sterk ontwikkelen. Grote, reeds lopende projecten zoals de Achtersluispolder, de omgeving van NS-station Kogerveld, de aanpak van Poelenburg en studies naar een nieuwe HOV-lijn naar Amsterdam moeten nu met elkaar in verband gebracht worden. De ambitie is om de forse verdichtingsopgave te benutten om een vooral kwalitatieve sprong voorwaarts te maken.
Samen met de gemeente schetsten we de gezamenlijke randvoorwaarden en gedeelde ontwerpprincipes. In kaartbeelden en handschetsen. Daarmee proberen we de huidige ruimtelijke fragmentatie van Zaandam-Oost om te zetten in een rijk gedifferentieerd, stedelijk geheel. Mede op basis van onze eerder verrichte netwerkanalyses en met respect voor lopende planprocessen.

Jessica Hammarlund Bergmann nieuwe stadsbouwmeester Enschede

Per 1 januari is Jessica Hammarlund Bergmann Rob Hendriks opgevolgd als stadsbouwmeester. Zij zal met haar expertise op verschillende schaalniveaus, de Gemeente Enschede gevraagd en ongevraagd van advies voorzien over actuele stedenbouwkundige en architectonische opgaven. Zij werkt daarbij samen met haar collega’s Robin Veenink, Stephanie Haumann en Bart Buijs, namens Het Oversticht.
Jessica gaat fungeren als sparringpartner van de gemeente over op te stellen beleid en plannen. De gemeente Enschede kent een stevige traditie in het ontwerpen van plannen met een afdeling waar alle ontwerpende expertise aanwezig is. Jessica zal een agenderende en verbindende rol spelen bij nieuwe en bestaande ontwikkelingen.

UPDATE: Lieven de Keypenning 2020 gewonnen

Na de nominatie, nu de winst! Blau’s Pim Vervuren wint voor de 2e keer de publieksprijs van de Haarlemse Lieven de Key Penning. Genomineerd waren dit jaar 10 plannen voor stedenbouw en openbare ruimte. In totaal brachten 2639 mensen hun stem uit. Het ontwerp voor Vijverpark blijkt de publiekslieveling met meer dan 30% van die stemmen. Jos van Eldonk van Common Affairs maakte het stedenbouwkundig plan, Pim Vervuren het inrichtingsplan.

Ook in 2011 won Vervuren de publieksprijs van de Lieven de Keypenning; toen met het inrichtingsplan voor de Ripperdakazerne. Daar maakte AWG’s Christine de Ruijter het stedenbouwkundig plan.

Lieven de Keypenning 2020

Op 17 november wordt in Haarlem weer de jaarlijkse Lieven de Keypenning voor stedenbouw en landschap uitgereikt. Entree-Oost/Vijverpark is één van de genomineerden. Voor deze woonbuurt maakte Pim Vervuren namens blau het inrichtingsplan. Op basis van intieme, autovrije hofjes, met elk hun eigen inrichting. De straatklinkers zijn tweedehands, dus sfeervol én circulair. De architectuur in het plan is van Common Affairs. In 2011 won Vervuren de Lieven de Keypenning al eerder, met zijn inrichtingsplan voor de Ripperda.

Snel alle nominaties bekijken en stemmen? Dat kan hier: https://lnkd.in/dYfnjxG
Doen!

Een pareltje in Weesp

Afgelopen vrijdag met het hele bureau een dag gewandeld: Van Diemen-Zuid via de Bijlmer naar Weesp. Langs een bont patchwork van behoorlijk diverse woonwijkjes. Waarvan sommige heel dicht en stenig, en andere heel ontspannen en groen. Allemaal op hun eigen manier stedelijk. De grote verrassing van de wandeling kwam helemaal aan het eind: Leeuwenveld II in Weesp.
Een buurtje met bijna 200 woningen, ontworpen door LEVS. Prachtige architectuur, met overal diepliggende vensters, met een overtuigend evenwicht tussen pandsgewijze variatie en een rustig totaalbeeld. Geen wonder dat opdrachtgever Blauwhoed met dit plan in 2015 de Gouden Piramide won. Ook de woonpleintjes zijn prima. Soms wat stenig, maar daar hebben bewoners inmiddels eigenhandig bomen en hagen aangeplant. Een oude sloot meandert door de nieuwe buurt, met aan de noordzijde woningen aan een heerlijk smalle kade. Een bezoekje waard!

Vierde fase Willem Alexanderhof

Binnenkort start de verkoop en bouw van de 4e fase van de Willem Alexanderhof in de gemeente Den Helder. Inmiddels zijn de contouren van deze nieuwe buurt met ongeveer 80 woningen zichtbaar in het landschap. De bestaande singel rond de IJsbaan vormt de ruggengraat van de buurt. Elke straat en elke woning kijkt straks uit op deze bestaande groenstructuur.

Niet bouwen maar vergroenen!

Vorige week deelden wij de vernieuwingsplannen voor het Vuurtorenplein in een Rondetafelgesprek met de gemeenteraad van Noordwijk. Ons uitgangspunt, een landschappelijke invulling, zonder bebouwing of extra verharding, is in grote lijnen omarmd. Meer beleving van de vuurtoren, ruimte voor natuur en gezond leven aan de kust.

Woonzorgcomplex De Brink genomineerd voor de Arie Kepplerprijs 2020

GeO Architecten ontwierp in opdracht van Woningstichting Den Helder een zorgcomplex met 33 wooneenheden. Deze vriendelijke zorgschuur past naadloos in de dorpse opzet van de nieuwe Willem Alexanderhof in Den Helder. De zonnepanelen liggen strak en onopvallend in de dakvlakken. Blau is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan, het inrichtingsplan en de supervisie van de architectuur.