Tender Kavel E Amsterdam gewonnen

Het podiumgebied in de Westlandgrachtbuurt in Amsterdam Nieuw-West krijgt er een iconisch gebouw bij. Het optierecht voor Kavel E is definitief gegund aan ontwikkelaar BuildingForLife
Het winnende plan “Tikkertje Trap” zet in op het behoud van gezinnen in de stad. Het gevarieerde woningaanbod met kleine en grote woningen en veelal op het zuiden gelegen buitenruimtes dragen bij aan het aanbod in de buurt. Bewegen en Ontmoeten vormen centrale thema’s, waarbij de bewoner uitgenodigd wordt de trap te nemen.
Het gebouw ademt met zijn brede en hoge hallen, corridors, glaspartijen, trappen en transparante hoge plint op veel manieren licht, lucht en ruimte.
Uniek zijn de gemeenschappelijke ruimtes voor de toekomstige bewoners. Er is een eigen werk- en huiskamer en daarnaast is er ook een gemeenschappelijke groene daktuin.

Het gebouw bevindt zich tussen het recent opgeleverde Westbeat en het oude schoolgebouw van het Calvijncollege. Het plan bestaat uit ca. 13.000m2 BVO voor woningen, parkeren en voorzieningen zoals een kinderdagverblijf en horeca aan het plein. Het gebouw kent twee gezichten: het noordelijke deel ligt aan de Cornelis Lelylaan zijde en krijgt een stoere stedelijke uitstraling die past bij de visie van een stadsboulevard. De zachtere zuidzijde is gericht op het Schielandplein.

De ontwikkelaars van het winnende plan zijn BuildingForLife en Prosperity. De overige adviseurs uit het winnende team zijn FARO architecten, Van Bergen Architectura, Bureau Rowin Petersma, blau | stedenbouw en landschap, WoldendorpWildervank, Dijk&Co, CO3, Studio Wessels Boer en T&t Energie.
Voor de verdere ontwikkeling zijn de volgende partijen toegevoegd aan het team: Heutink Groep, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Techniplan, Burobouwfysica en IGG bouweconomie.

Copyright 3D-beeld schetsfase: WAX.

 

Herinrichting Loopuytpark definitief

Het Loopuytpark in Julianadorp krijgt een facelift. Ons definitieve ontwerp voor de herinrichting van dit dorpshart is vastgesteld. Met natuurlijk meer groen en meer ruimte voor ontmoeting en respect voor de veelzijdigheid van het park. Deze zomerperiode vindt verdere voorbereiding en uitwerking plaats. In het najaar van 2021 gaat de schop de grond in!

Hunkertukker

Vorige week was ik kort op vakantie. In Twente.

Op een zonnige dag liep ik over de Umfassungsweg op het Landgoed Twickel in Delden, door het bos en over boerenerven. De volgende, nu winderige, dag fietsten we over de zandpaden die nog overal het Twentse landschap doorkruisen. De mistige ochtend daarna slenterden we door de vriendelijke boskamers rond Boekelo. Tot slot, op zaterdag, scheen de zon weer en dronken we in Enschede koffie op de stoep van de St. Jacobuskerk, en keken we naar alle anderen die de lang verwachte lente aan het insnuiven waren. 

Het was alsof het landschap meteen mijn ademhaling rustiger maakte, mijn blik omhoog trok. Ik zag voor het eerst een bonte specht; de rode veren die oplichten in het wit en zwart. 

Zou bijna willen dat ik een hunkertukker was. Dan was dit het landschap van mijn thuiskomen. 

Jessica Hammarlund Bergmann

Een nieuwe stad bouwen?

Vandaag op NU.nl: Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft en blau’s eigen Danny Edwards reageren op het voorstel van JA21 en het CDA om een nieuwe stad te bouwen. Als oplossing voor de woningnood. Is dat een goed idee of niet? Bekijk het filmpje en lees de reacties!

 

Workshop aanpak De Koog Purmerend

Op initiatief van de BNA deden Roy Plevier [HOOPE+PLEVIER] en Danny Edwards [blau] met de gemeente Purmerend een workshop over de toekomst van bedrijventerrein De Koog. De gemeente ziet dit omvangrijke gebied terecht als dé kans om een bruisend, toekomstbestendig en gemengd stedelijk woon-werkmilieu te realiseren. Met bebouwing die de voorbijlopende of fietsende stedeling echt iets te bieden heeft. En waar bestaande en nieuwe bedrijven zich thuis voelen. Kortom: Een type functiemix dat nu in Purmerend nog volledig ontbreekt.
Er liggen kansen. Met name door de aanwezigheid van de snel groeiende H20 Esports Campus. En door het geleidelijk en perceelsgewijs toevoegen van woningbouw tussen de bedrijvigheid. Een pilot daarvoor loopt al.
Roy en Danny droegen de gemeente ontwerpprincipes en concrete ideeën en actiepunten aan. Bottom-up én top-down, voor proces en ontwerp, met oog voor stakeholders, de factor tijd en de omringende woonwijken. Geheel in lijn met onze samen opgedane ervaring in de Stad van de Toekomst Haven-Stad Amsterdam dus.
De Koog kan de komende jaren in kleine stapjes een fantastische wijk worden!

Opstellen Toekomstbeeld Zaandam-Oost gestart

Voor de gemeente Zaanstad stelt blau het Toekomstbeeld Zaandam-Oost op. Dit gebied waar nu al 45.000 mensen wonen zal zich de komende 20 jaar zeer sterk ontwikkelen. Grote, reeds lopende projecten zoals de Achtersluispolder, de omgeving van NS-station Kogerveld, de aanpak van Poelenburg en studies naar een nieuwe HOV-lijn naar Amsterdam moeten nu met elkaar in verband gebracht worden. De ambitie is om de forse verdichtingsopgave te benutten om een vooral kwalitatieve sprong voorwaarts te maken.
Samen met de gemeente schetsten we de gezamenlijke randvoorwaarden en gedeelde ontwerpprincipes. In kaartbeelden en handschetsen. Daarmee proberen we de huidige ruimtelijke fragmentatie van Zaandam-Oost om te zetten in een rijk gedifferentieerd, stedelijk geheel. Mede op basis van onze eerder verrichte netwerkanalyses en met respect voor lopende planprocessen.

Jessica Hammarlund Bergmann nieuwe stadsbouwmeester Enschede

Per 1 januari is Jessica Hammarlund Bergmann Rob Hendriks opgevolgd als stadsbouwmeester. Zij zal met haar expertise op verschillende schaalniveaus, de Gemeente Enschede gevraagd en ongevraagd van advies voorzien over actuele stedenbouwkundige en architectonische opgaven. Zij werkt daarbij samen met haar collega’s Robin Veenink, Stephanie Haumann en Bart Buijs, namens Het Oversticht.
Jessica gaat fungeren als sparringpartner van de gemeente over op te stellen beleid en plannen. De gemeente Enschede kent een stevige traditie in het ontwerpen van plannen met een afdeling waar alle ontwerpende expertise aanwezig is. Jessica zal een agenderende en verbindende rol spelen bij nieuwe en bestaande ontwikkelingen.

UPDATE: Lieven de Keypenning 2020 gewonnen

Na de nominatie, nu de winst! Blau’s Pim Vervuren wint voor de 2e keer de publieksprijs van de Haarlemse Lieven de Key Penning. Genomineerd waren dit jaar 10 plannen voor stedenbouw en openbare ruimte. In totaal brachten 2639 mensen hun stem uit. Het ontwerp voor Vijverpark blijkt de publiekslieveling met meer dan 30% van die stemmen. Jos van Eldonk van Common Affairs maakte het stedenbouwkundig plan, Pim Vervuren het inrichtingsplan.

Ook in 2011 won Vervuren de publieksprijs van de Lieven de Keypenning; toen met het inrichtingsplan voor de Ripperdakazerne. Daar maakte AWG’s Christine de Ruijter het stedenbouwkundig plan.

Lieven de Keypenning 2020

Op 17 november wordt in Haarlem weer de jaarlijkse Lieven de Keypenning voor stedenbouw en landschap uitgereikt. Entree-Oost/Vijverpark is één van de genomineerden. Voor deze woonbuurt maakte Pim Vervuren namens blau het inrichtingsplan. Op basis van intieme, autovrije hofjes, met elk hun eigen inrichting. De straatklinkers zijn tweedehands, dus sfeervol én circulair. De architectuur in het plan is van Common Affairs. In 2011 won Vervuren de Lieven de Keypenning al eerder, met zijn inrichtingsplan voor de Ripperda.

Snel alle nominaties bekijken en stemmen? Dat kan hier: https://lnkd.in/dYfnjxG
Doen!

Een pareltje in Weesp

Afgelopen vrijdag met het hele bureau een dag gewandeld: Van Diemen-Zuid via de Bijlmer naar Weesp. Langs een bont patchwork van behoorlijk diverse woonwijkjes. Waarvan sommige heel dicht en stenig, en andere heel ontspannen en groen. Allemaal op hun eigen manier stedelijk. De grote verrassing van de wandeling kwam helemaal aan het eind: Leeuwenveld II in Weesp.
Een buurtje met bijna 200 woningen, ontworpen door LEVS. Prachtige architectuur, met overal diepliggende vensters, met een overtuigend evenwicht tussen pandsgewijze variatie en een rustig totaalbeeld. Geen wonder dat opdrachtgever Blauwhoed met dit plan in 2015 de Gouden Piramide won. Ook de woonpleintjes zijn prima. Soms wat stenig, maar daar hebben bewoners inmiddels eigenhandig bomen en hagen aangeplant. Een oude sloot meandert door de nieuwe buurt, met aan de noordzijde woningen aan een heerlijk smalle kade. Een bezoekje waard!

Vierde fase Willem Alexanderhof

Binnenkort start de verkoop en bouw van de 4e fase van de Willem Alexanderhof in de gemeente Den Helder. Inmiddels zijn de contouren van deze nieuwe buurt met ongeveer 80 woningen zichtbaar in het landschap. De bestaande singel rond de IJsbaan vormt de ruggengraat van de buurt. Elke straat en elke woning kijkt straks uit op deze bestaande groenstructuur.

Niet bouwen maar vergroenen!

Vorige week deelden wij de vernieuwingsplannen voor het Vuurtorenplein in een Rondetafelgesprek met de gemeenteraad van Noordwijk. Ons uitgangspunt, een landschappelijke invulling, zonder bebouwing of extra verharding, is in grote lijnen omarmd. Meer beleving van de vuurtoren, ruimte voor natuur en gezond leven aan de kust.

Woonzorgcomplex De Brink genomineerd voor de Arie Kepplerprijs 2020

GeO Architecten ontwierp in opdracht van Woningstichting Den Helder een zorgcomplex met 33 wooneenheden. Deze vriendelijke zorgschuur past naadloos in de dorpse opzet van de nieuwe Willem Alexanderhof in Den Helder. De zonnepanelen liggen strak en onopvallend in de dakvlakken. Blau is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan, het inrichtingsplan en de supervisie van de architectuur.

De Stadsfabriek

Ik ken niemand die oude fabrieksgebouwen niet inspirerend vindt. 

Gebouwd in een tijd waar fabrieken midden in de stad stonden. En de directeur er naast woonde in een statige villa. In een tijd dat het fabrieksgebouw onderdeel uitmaakte van de identiteit van een bedrijf en van de stad – en de arbeider trots was op zijn/haar werkplek. 

No-nonsense gebouwen zou je kunnen zeggen. In metselwerk met een sobere detaillering. Maar duurzaam, robuust en flexibel gebouwd en nu geliefde plekken om te werken, dansen, eten en vergaderen. 

Afgelopen week was ik in Enschede waar de stad vol staat met mooie voorbeelden: de Performance Factory en Twentsche Foodhal in de oude Polaroid fabrieken, de Museumfabriek, de kunstacademie en Tubantia in oude textielfabrieksgebouwen. Onderdeel van de geschiedenis en identiteit van de stad en nu ook een vitaal onderdeel van de toekomst. 

Hoe anders is het beeld en benadering van productiewerk, identiteit en stad nu. De identiteit van bedrijven wordt nu online en met een glazen hoofdkantoor ver weg vormgegeven; de eigenlijke productie wordt weggezet in anonieme golfplaatdozen op perifere bedrijventerreinen. Nou niet precies prikkelend voor de verbeelding en ook niet bevorderend voor het dagelijkse werkplezier van de mens. 

Hoe begrijpelijk het ook is dat wij niet alles meer kunnen mengen als wij gezond willen blijven – toch ben ik blij dat er op veel plekken meer aandacht is aan het ontstaan voor een leefbare functiemix. 

Bijvoorbeeld Zaanstad is nu op zoek naar een eigentijdse vertaling van wat een ‘Zaanse Menging 2.0’ kan betekenen. Historisch is het naast elkaar staan van fabriek en woongebouw niet altijd gezond geweest, maar dat contrast in vorm en functie vormt een uniek en karakteristiek onderdeel van het beeld en de identiteit van Zaanstad. Een contrast dat nieuwe ontwikkelingen kan verrijken en verankeren in het locale leven. 

Jessica Hammarlund Bergmann

Nieuw collectief voor stedenbouw en openbare ruimte

Hallo wereld! Vanaf 1 september 2020 is blau actief als gloednieuw collectief voor stedenbouw en openbare ruimte.

Zes ontwerpers en onderzoekers bundelen in blau hun krachten. Samen nemen ze meer dan eeuw kennis en ervaring mee uit hun voorgaande bureaus. In hun nieuwe samenwerkingsverband zullen klimaatadaptatie en circulariteit, groen en blauw, meer dan ooit voorop staan. Daaraan voegen ze hun specifieke ontwerphouding toe, gericht op de ruimtelijke ervaring van de burger als eindgebruiker.

Daniel Ruigrok
Als stedenbouwkundig ontwerper geniet hij van gebiedseigen ingrepen. Karaktervol en menselijk, maar ook logisch en functioneel. Idee en draagvlak ontstaan in gesprek en middels een inzichtelijke schets. Het perspectief is daarbij het publieke domein.

Danny Edwards
Met de modernste software en technieken legt Danny de potenties van een plangebied bloot. Sociaal, economisch en ruimtelijk. Aan inhoudsloze schoonheid heeft hij een broertje dood. Zijn poëzie heeft een grammatica.

Frank de Volder
Is een stedenbouwkundige met affiniteit voor architectuur en openbare ruimte. Hij hecht grote waarde aan ruimtebeleving en klimaatadaptatie. Frank’s ontwerpen zijn nuchter en doeltreffend. Ze maken de bestaande stad beter.

Jessica Hammarlund-Bergmann
Jessica’s kracht ligt in ontwerpend denken: Het tot stand brengen van vruchtbare samenwerking en inspirerend debat. Ze kent de grillen van de markt en snapt het belang van scherp prioriteren om een plan gerealiseerd te krijgen.

Pim Vervuren
Hoe voelt een plek aan? Past de plek in zijn sociale, ruimtelijke en ecologische context? Pim ontwerpt vanuit aanwezige kwaliteiten. En neemt opdrachtgevers, belanghebbenden en omwonenden open mee om plannen gerealiseerd te krijgen.

Thorsten Schlossmann
Heeft uitgesproken opinies over architectuur en stedenbouw. Thorsten is belangrijk bij het efficiënt en gedegen uitwerken van plannen. In de avonduren studeert hij aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst.

Meer weten over ontwerp en onderzoek, met oog voor de grote thema’s van nu? Neem contact op met blau via email, linkedin, of telefoon.