Bouwen voor de buurt

In opdracht van de gemeente Amsterdam werken we momenteel aan een ontwerpend onderzoek over mogelijke verdichting van de wijk Geuzenveld in Amsterdam West.
Geuzenveld is onderdeel van de Westelijke Tuinsteden en het Algemeen Uitbreidingsplan [AUP]. Een schoolvoorbeeld van naoorlogse Nederlandse stedenbouw: Licht-lucht-ruimte, functiescheiding en systeembouw.

Inmiddels kampt Geuzenveld met meerdere problemen. De wijk is slecht verbonden met de rest van Amsterdam. Veel bewoners hebben een lage sociaal-economische status. Dat vraagt maatregelen. De afgelopen 20 jaar is er vrij ad hoc gerenoveerd, gesloopt en gebouwd. Verrommeling en verlies van kwalitatieve publieke ruimte dreigen.

Wij zien in Geuzenveld nog steeds veel potentie. De ligging met aan drie zijden bijzondere landschappen is uniek: Aan de noordkant de Brettenzone, aan de westkant de Tuinen van West en aan de zuidkant Sportpark Ookmeer en het Sloterpark.

Verdichting is onze opdracht. Maar verdichting moet ook een ruimtelijk doel hebben. Verdichting biedt een kans om de interactie met de drie landschappen en het Eendrachtspark eindelijk op orde te brengen. En zo de unieke identiteit van Geuzenveld in de etalage te zetten.

Op 2 februari presenteren wij het resultaat van onze studie op het symposium ‘Bouwen voor de buurt’.