De Hallen

Hoogstedelijke ontmoeting en verdichting

Een enorme tramremise in een dichtbebouwde buurt waar verder nergens meer ruimte is. Wat doe je met zo’n kans?
We draaiden een eerder ontwikkelplan binnenstebuiten: Niet de remise slopen voor woningen, maar de woningbouw opzij schuiven naar de gracht. Om zo de remise te behouden. Die is nu gevuld met een uitgekiende mix van functies, gericht op zowel de buurt als de stad. Aan een overdekte passage die publiek eigendom is. De woningen refereren in maatvoering en kapvorm aan de remise.
Het plan won prijzen in binnen- en buitenland. Zonder het doorzettingsvermogen van tijdelijke huurders, actieve buren, geïnspireerde krakers, toegewijde professionals en lokale investeerders was dat nooit gelukt.

opgave  Stedenbouwkundig Plan voor circa 330 woningen, 15.000 m2 bedrijfsruimte, bioscoop, horeca plus parkeergarages
opdrachtgever  gemeente Amsterdam
locatie  Tollensstraat, Amsterdam-West
team  Danny Edwards, Joris Dresen en Pim Vervuren
status  gerealiseerd 2014-2020
betrokken marktpartijen  TROM, Rochdale, Van Wijnen, Oranjehuis.
betrokken ontwerpers  AWG, Faro, André van Stigt, Kruunenberg, Sant en Co.